Girişimcilik adını verdiğimiz kavram son zamanlarda oldukça popüler bir hale gelmiştir. Girişimcilik, para kazandırmakla beraber ekonomik bir değer üretir. Bunu yanında toplum için istihdam sağlar. Tam da bu noktada girişimci adaylarına önemli bir kavramdan söz edebiliriz. İş modeli kanvası olarak adlandırılan bir plan aracı bulunmaktadır. Girişimciler için oldukça önemli olan bu kavram, içerisinde 9 önemli ögeyi barındırmaktadır. Ürünü geliştirmek, yönetmek, sürdürmek, pazarlamak ve satmak gibi ögelerin hepsini tek bir tabloda sistematik bir şekilde düzenlemeye yarayan bu araç Alex Osterwalder tarafından yaratılmıştır. Girişimcilerin yanı sıra büyük işletmeler tarafından da sıklıkla tercih edilmektedir. En büyük avantajlarından biri de zamanla birikip değişen fikirlere göre yenilenebilmesidir. İşletmeler ve girişimciler sorunlarını daha iyi analiz edebilmek, satışlarını yönetebilmek ve kar elde edebilmek için bu araca yönelmektedir. 9 bölüme sahip bu aracı gelin daha yakından inceleyelim.
MÜŞTERİ SEGMENTLERİ
Bu bölümde müşteriler çeşitli kriterlere göre ayrılırlar. Yaş, cinsiyet, gelir durumu vb. özelliklere göre gruplandırma yaparak hedef kitlesi belirlenir.
DEĞER ÖNERİSİ
Müşteriye hangi temel değeri sunuyoruz sorusunun cevabı bu bölümde verilmektedir. Müşterinin herhangi bir sorununa bulunan çözüm ve sizin çözümünüzün performansı bu bölümde ortaya çıkar. Aynı zamanda ürün ve hizmetlerin amaçları, özellikleri yine bu bölümde belirlenir.
DAĞITIM KANALLARI
Bu bölümde, müşterinize ürünlerinizi ve hizmetlerinizi hangi kanallar ve nasıl yöntemler aracılığıyla ileteceğiniz belirlenir.
MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ
Müşteriniz ile aranızdaki ilişkinin ve müşteri deneyiminin üzerinde duran bu bölüm, hangi müşteri grubuyla nasıl bir ilişki belirlemeniz gerektiğinin cevabını verir.
GELİR AKIŞI
Bu bölümde hangi müşteri grubundan ne kadar gelir elde edildiği bulunur. Her grubunun geliri toplam gelirinizi ne kadar etkiliyor sorusunun cevabı elde edilir.
TEMEL FAALİYETLER
İş modeliniz için gereken faaliyetleri yönettiğiniz bölümdür. Müşteri ilişkileri, gelir akışı yönetimi, dağıtım kanalları gibi faktörler için gereken faaliyetler yönetilir.
TEMEL KAYNAKLAR
İşletmeler ve girişimciler değerini ortaya çıkarmak ve gelişimini devam ettirmek için temel kaynaklara ihtiyaç duyduklarından temel kaynaklar bölümü oldukça önemlidir. İşletmenizde bulunan insan kaynakları, finansal kaynaklar ve fiziksel kaynaklar gibi alanlar bu bölümde yer almaktadır.
ORTAKLIKLAR
Bu bölümde ana ortaklar, tedarikçiler belirlenir. Kusursuz iş operasyonları ve riskleri yönetmek adına kilit bölüm niteliği taşımaktadır.
MALİYETLER
İşletmenizin değerini artırmanız, müşteri ilişkilerini iyileştirmeniz sizin maliyetinizi belirler. Bu bölümde işletmenizin en yüksek maliyetini hesaplayabilir ve yönetebilirsiniz.
Kaktüs Yazılım olarak yazılım girişim fikirlerinizde yanınızdayız! Yazılım ekibiniz olarak ihtiyacınız olan kodlamayı yapalım, iş fikrinizi geliştirelim. Aynı zamanda dijital yüzünüzü oluşturmaya başlayalım. Kurumsal web sitesi, yaratıcı sosyal medya yönetimi, profesyonel reklamcılık ile bilinirliğinizi ve görünürlüğünüzü artıralım. Özel yazılım geliştirmede ve dijital pazarlamada zengin portfolyomuzu incelemek istiyorsanız bizimle iletişime geçin ve Kaktüs Yazılım’ın girişimcilere özel %10 indiriminden faydalanın!