Girişimci nedir? Kime denir?
Girişimci, kendine ait bir iş kurmak ve yaratmak isteyen kimsedir. Herkesin kendi işinin patronu olma hayali vardır? Peki, kaçımız bu hayali gerçekleştirebiliyor? İşte bu “girişimci” diye adlandırdığımız insanlar bu hayale kavuşuyor. Sözlük anlamına baktığımızda, gerekli deneyime ve finans bilgisine sahip insanların iş zekalarıyla bu bilgileri birleştirerek kendi şirketini ya da kendi ürününü oluşturan kişiye verilen isimdir.
İyi bir girişimci olmak için network dediğimiz kavram çok önemlidir. Ve kendini ifade edebilmen… İşini sorduklarında ya da projelerinden bahsettiğinde dikkatleri üstüne topladığında 5 saniyen var. Bu 5 saniye de kendinden bahsederken odakları üstünde tutmaya devam etmelisin. Bu yüzden hitabet gücünün kuvvetli olması önemlidir. Herkesin bildiği bir filmden örnek vereceğim. “The Wolf of Wall Street” filminde çok güzel bir satış pazarlama sahnesi var. “Bana bu kalemi sat” sahnesi. Adam karşı tarafa ürününü satabilmek için ona ihtiyacı olduğunu hatırlatıyor. Siz de öyle bir tanıtın ki kendinizi size ihtiyacı olduğunu fark etsin ve sizi o şekilde anlatsın insanlara. Bırakın networkleriniz sizin reklamınızı yaparken aynı zamanda pazarlamanızı yapsınlar. O zaman bu anlattıklarımdan yola çıkarsak; Networkleriniz aslında sizlerin birer satış pazarlama departmanında çalışan partnerlerinizdir.
Hadi gelin, girişimcinin sorumluluklarından ve yapması gereken işlerden bahsedelim!
- Herhangi bir şeye başlamadan önce stratejinizi belirlemelisiniz. Hangi pazara uygun olduğunuzu ve kimlere hitap ettiğinizi bilmelisiniz. Yani hedef kitleniz çok önemli bir noktadır. Bunları belirleyip, bunlara göre hareket etmeniz sizi başarılı bir girişimci yapar.
- Yatırımcılar… Her girişimci kendine ait bir birikimle yola çıkamıyor maalesef. Eğer fikriniz güzelse ve pazarlamasını iyi yapabiliyorsanız, yatırımcı arayın. Ancak bu hibe desteği ve yatırımcı bulma kolay bir iş değildir. Bunun için yardım alabilirsiniz. Proje danışmanları ve networkleriniz bu konuda sizlere yol gösterici olacaklardır.
- Girişiminize başlarken kısa vadeli düşünmeyin. Adım adım gidin ancak uzun vadede neye dönüşeceğinizin ya da dönüşebileceğinizi ya da nasıl gelişeceğinizi düşünün ve bunun üzerine gidin. Uzun vadeli planlama sizi geleceğe daha iyi hazırlayacaktır. Buradan çıkaracağımız diğer bir ders ise fikirlerinizin hepsini açılışta harcamayın! Girişime süreklilik katmak ve ilgiyi üzerinde tutabilmek için yeni ürünleri belli bir süre aralığında piyasaya sürün.
“Bir fikrim var!” diyen herkes girişimci olabilir. Ancak bu süreç zorluklarla doludur. Öncelikle ekip arkadaşı en önemli husustur. İnsanları seviyorsunuz diye işe alamazsınız ya da bir ortaklık başlatamazsınız. Ekip arkadaşlığı için en önemli kriter çalışma disiplinine sahip bir birey olmasıdır. İkinci seçenek de yaptığınız işe inanan ve kendini bu işe adayan biri olmalıdır.
Bu noktada Kaktüs Yazılım olarak sizlere kendimizden ve çalışma düzenimizden bahsetmek istiyorum. Kaktüs Yazılım ekibi planlı bir düzende ilerler. Projenin teslim süresine uyar, dakiktir. Ancak tasarım konusunda anlaşmazlıklar yaşandığında proje teslimi bir iki hafta uzayabilir. Uygun fiyatlı hizmet bedelleriyle size profesyonel bir yazılım desteği sağlar. Ekibimizde 2 full-stack yazılımcı, özel olarak otomasyon işleriyle ilgilenen 1 back-end yazılımcı ve 2 grafikerimiz bulunmaktadır. Eğer bir girişimci adayıysanız ve yazılım alanında kendinize ekip arkadaşı arıyorsanız tam anlamıyla doğru bloğa geldiniz.
Haydi gelin hayallerinize ulaşmanız için yazılım alanında birlikte çalışalım!