image image

2024 E- TİCARET TRENDLERİ

  • imageGülsüm Barlas
  • image15 Şubat 2024
image

E- TİCARETTE 2024 TRENDLERİ

E-ticaret, satıcılar açısından oldukça avantajlıdır. Kira giderleri, çalışan ücretleri, depo veya stok giderleri ödenmediği için bazı harcama kalemlerinden tasarruf edilir. Aynı zamanda hedef kitlesi kolayca genişletilebilir, müşterilere daha fazla ürün sunulabilir ve 7/24 satış yapabilir. E-ticaretin avantajlı tarafları olduğu gibi dikkat edilmesi gereken noktaları da var. Gelişen teknolojiyle beraber dönemin trendleri de hızla değişiyor. Değişen trendlere uyum sağlayan firmalar daha başarılı olup rakiplerinden bir adım öne geçiyor.

Siz de 2024 yılında E-ticarette öne çıkacak olan trendleri merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Yapay Zekâ Kullanımı

Yapay zekâ insanlar yerine karar verebilir, analiz edebilir ve bunların yanında farklı birçok ihtiyacı giderebilir. E-ticaretin gelişiminde de yapay zekanın rolü çok önemlidir. Yapay zekâ sayesinde iş sistemini geliştirmek ve müşterilerin alışveriş deneyimini zenginleştirmek için bu uygulamalar kullanılabilir.

Sohbet Robotları ve Sanal Asistanlar: Yapay zekâ destekli sohbet robotları müşterilere yardımcı olur, sorularını yanıtlar, ürün önerileri sunar. Sanal asistanlar sayesinde müşteri hizmetlerini geliştirebilir ve satın alma sürecini kolaylaştırılabilir.

Müşteri Segmentasyonu: Yapay zekâ algoritmaları müşterileri davranışlarına, demografik özelliklerine ve tercihlerine göre segmentlere ayırarak hedeflenen kitleye uygun kişiselleştirilmiş pazarlama kampanyaları sunar.

Kişiselleştirilmiş Öneriler: Yapay zekâ algoritmaları, kişiselleştirilmiş ürün önerileri sağlamak için müşteri davranışını, tercihlerini ve satın alma geçmişini analiz eder. Elde ettiği verilere göre müşterinin satın alabileceği diğer ürünleri öne çıkartır. Bu sayede müşteri dönüşümü artar ve kullanıcı deneyimi geliştirilir.

Dinamik Fiyatlandırma: Yapay zekâ destekli dinamik fiyatlandırma algoritmaları, fiyatları talebe, rekabete ve diğer faktörlere göre gerçek zamanlı olarak ayarlayarak geliri ve kar marjlarını en üst düzeye çıkartır.

E-İhracat

Ürün ya da hizmetlerin e-ticaret sitesi ya da online pazar yerleri ile yurt dışındaki online tüketiciye satma işlemine e-ihracat denir. E-ihracat, e-ticarette birçok avantaj sağlıyor.

Pazar Çeşitliliği: E-ihracat, işletmelerin fiziksel varlığa ihtiyaç duymadan farklı ülke ve bölgelerdeki müşterilere ulaşmasını sağlar. Bu sayede daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşılabilir.

Düşük Maliyetler: E-ihracat, e-ticaret siteleri sayesinde maliyet avantajı sağlar. E-ihracatta fiziksel mağaza, depo, personel gibi sabit giderler yoktur. Bu da satıcının maliyetten tasarruf etmesini sağlar.

Rekabet Gücü: E-ihracat, e-ticaret yapan firmaların rekabet gücünü arttırır. E-ihracat yapan firmaların küresel pazarda varlık göstermesi, rakipleriyle daha kolay rekabet edebilmesini sağlar. Uluslararası pazarda bulunmak firmaların hem marka bilinirliğini arttırmasına hem de müşteri sadakatinin artmasına neden olur.

Fiyat Artışı (Enflasyon)

Enflasyon, genel olarak fiyatların sürekli ve düzenli bir şekilde artması ve satın alma gücünün azalması olarak tanımlanabilir. Enflasyon, e-ticarette pek çok etkiye sahiptir. Bunlar şu şekildedir:

Satın Alma Gücü: Enflasyon oluştuğunda aynı parayla daha az ürün ve hizmet satın alınabilmesi nedeniyle tüketicilerin satın alma gücü azalır. Bu durum tüketicilerin harcamaları konusunda daha dikkatli olmalarına, temel ihtiyaçlarını satın almaya öncelik vermelerine ve kalan harcamalardan kısmalarına yol açabilir.

Müşteri Davranışları: Enflasyonun etkisiyle müşteriler harcamalarından kısmaya, alacakları ürünü daha çok araştırmaya, indirim ve kampanya dönemlerini beklemeye başlar. Bu da e-ticaret yapan firmaların satışlarını ve karlılıklarını olumsuz etkileyebilir.

Maliyetler: Enflasyon, tüketicileri etkilediği gibi üreticiyi de etkiler. Ürün maliyetleri, lojistik maliyetleri, pazarlama maliyetleri ve diğer işletme giderleri artar. Bu da e-ticaret yapan firmaların kar marjlarını azaltabilir.

Rekabet: Enflasyon, e-ticaret yapan firmaların rekabet gücünü de etkiler. Enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde, müşteriler kaliteden daha çok ürünün uygun fiyatlı olmasına odaklı olur ve en uygun fiyatı sunan firmaları tercih eder. Bu da e-ticaret yapan firmaların rekabette öne çıkmak için kaliteyi ikinci plana atmasına neden olabilir.

Pazar yerlerinde Mağaza Açmak

E-ticarette pazar yerleri, satıcının ürünlerini veya hizmetlerini tüketicilere sunabildiği ve satabildiği çevrimiçi platformlardır. Bu platformlar, alıcıları ve satıcıları birbirine bağlayan, işlemleri kolaylaştıran ve ödeme işleme, siparişin yerine getirilmesi ve müşteri desteği gibi ek hizmetler sağlayan aracılar olarak hizmet vermektedir. Türkiye'deki en güçlü pazar yerleri arasında Hepsiburada, Trendyol, Amazon bulunmaktadır.

Pazar yerleri, e-ticarette pek çok avantaj sağlar. Örneğin:

Müşteri Çeşitliliği: Pazar yerleri, e-ticaret sitelerinin farklı ülke ve bölgelere ulaşmasını, yeni müşteriler kazanmasını ve satış hacmini genişletmesini sağlar. Bu sayede hem yeni kitlelere kolaylıkla ulaşılabilir hem de müşteri çeşitliliği arttırılır.

Maliyet Avantajı: Pazar yerleri, e-ticaret yapan firmalar için bazı konularda maliyet avantajı sağlar. E-ticaret yapan firmalar web sitesi kurma, pazarlama, depo giderleri gibi konularda maliyetlerden tasarruf edebilir. Bunun karşılığında e-ticaret yapan firmalar, pazar yerlerine satış başına komisyon ödemelidir.

Rekabet Gücü: Pazar yerleri, e-ticaret yapan firmaların rekabet gücünü arttırır. E- ticaret yapan firmaların küresel pazarda varlık göstermesi, rakipleriyle daha kolay rekabet edebilmesini sağlar. Uluslararası pazarda bulunmak firmaların hem marka bilinirliğini arttırmasına hem de müşteri sadakatinin artmasına neden olur.

Pazar yerlerine mağaza açmanın iyi yanları olduğu gibi dezavantajları da var. Bunlardan kısaca bahsetmek gerekirse eğer; pazar yerleri kendi ürünlerini algoritmada daha çok öne çıkartabilir, küçük ölçekli bir üreticiyseniz pazar yeri ücreti ve sizin kârınız karşılaştırıldığında elde ettiğiniz kâr yeterli gelmeyebilir. 

Kaktüs Yazılım olarak, markanızı ve vizyonunuzu yansıtan e-ticaret web sitenizi hazırlıyor ve 7/24 teknik destek sunuyoruz. Aynı zamanda e-ticaret sitenizin hızlı bir şekilde bilinirlik kazanması için sosyal medya yönetimi hizmeti ve müşterilerinizin ödeme yaparken sorun yaşamaması için sanal pos entegrasyonu hizmeti veriyoruz. Daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz!

İzmir Özel Yazılım: İşletmelerin özelleştirilmiş ihtiyaçlarına yönelik yazılım çözümleri sunan bir firma olabilir. Bu tür yazılım çözümleri, genellikle belirli iş süreçlerini optimize etmek veya özel gereksinimleri karşılamak için geliştirilir. İzmir Sosyal Medya Yönetimi: Şirketlerin veya markaların sosyal medya platformlarında varlığını yöneten ajanslar veya ekiplerdir. İçerik oluşturma, paylaşma, etkileşim yönetimi gibi işlevleri içerir. İzmir Web Tasarım: İnternet sitelerinin görsel ve kullanıcı deneyimi tasarımını yapan firmalardır. Kullanıcı dostu ve estetik açıdan çekici web siteleri oluştururlar. İzmir Web Yazılım: Web tabanlı uygulamaların geliştirilmesiyle ilgilenirler. Özel gereksinimlere uygun çözümler üretirler. İzmir Dijital Ajans: Çeşitli dijital hizmetleri tek bir çatı altında sunan firmalardır. Web tasarımı, dijital pazarlama, sosyal medya yönetimi gibi hizmetleri içerebilir. İzmir Yazılım Firması: Genel olarak yazılım geliştirme hizmetleri sunan bir firmadır. Özel yazılım, web yazılımı, mobil uygulama gibi alanlarda çalışabilirler. İzmir Reklam Ajansı: Markaların reklam kampanyalarını tasarlayan ve yöneten ajanslardır. Dijital ve geleneksel medya kanallarında reklam stratejileri oluştururlar. İzmir Mobil Yazılım: Mobil uygulamaların geliştirilmesiyle ilgilenirler. Android ve iOS gibi platformlarda çalışan uygulamalar üretebilirler. Dijital Pazarlama Uzmanı: Dijital pazarlama stratejilerini oluşturan ve yöneten uzmanlardır. Online platformlarda reklam, SEO, içerik pazarlama gibi konuları ele alırlar. İzmir Dijital Pazarlama: Markaların dijital kanallar aracılığıyla hedef kitlelerine ulaşmasını sağlayan stratejileri içerir. Google Reklam Ajansı: Google Ads gibi platformlarda reklam kampanyalarını yöneten ajanslardır. Arama sonuçlarında ve diğer Google servislerinde reklamların görünürlüğünü artırmayı hedeflerler. İzmir Kurumsal Website: Şirketlerin veya kurumların online varlığını temsil eden profesyonel web siteleri anlamına gelir. Grafik ve Logo Tasarımı: Görsel kimlik oluşturma amacıyla logo, afiş, broşür gibi tasarımları gerçekleştiren uzmanlar veya ekiplerdir. Unity Oyun Programlama: Unity oyun motorunu kullanarak video oyunlarının geliştirilmesiyle ilgilenirler. Mobil Uygulama Geliştirme: Mobil cihazlar için uygulamalar geliştiren profesyonellerdir. Özel Yazılım: Belli bir amaca yönelik olarak özelleştirilen yazılım çözümlerini ifade eder. Sosyal Medya Yöneticiliği: Şirketlerin veya markaların sosyal medya platformlarını yönetme işlevini üstlenirler.